Refacturarea utilitatilor pentru chiriasi. Ce cota de TVA se aplica? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Refacturarea utilitatilor pentru chiriasi. Ce cota de TVA se aplica?

O societate comerciala primeste facturi de apa, cota de TVA fiind de 9%. Utilitatile se refactureaza mai departe chiriasilor (societatea detine spatii comerciale pentru care se factureaza chirie).
 
Care este cota de TVA care se aplica la refacturarea utilitatilor catre chiriasi, dar si alte informatii utile, citeste in randurile urmatoare.

Cota de TVA aplicata la refacturarea utilitatilor pentru chiriasi: raspunsul specialistului
 

 Cota de TVA care se aplica la refacturarea utilitatilor catre chiriasi este de 9% pentru situatia prezentata in descrierea intrebarii.
 
In plus, pentru refacturarea de utilitati, achizitionate de la furnizori, societatea detinatoare a spatiilor de inchiriat nu este obligata sa aiba inscris in obiectul de activitate codul CAEN aferent realizarii acestor activitati, daca nu se adauga nici un comision pentru sumele refacturate. Cadrul normativ este dat de pct. 31 alin. (4) -(6) din HG 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice date in aplicarea art. 271 alin. (2) din Codul fiscal privind prestarea de servicii:
 
„31. (4) In cazul refacturarii de cheltuieli, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 7 alin. (4) sau, dupa caz, ale pct. 8 alin. (3). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 30 alin. (4) si (5), respectiv daca sunt cheltuieli cu impozite si taxe sau sunt cheltuieli accesorii, care cad in sarcina furnizorului/prestatorului in legatura cu operatiunile pe care le-a realizat, fiind recuperate de la client.
 
31.(5) Se considera ca are loc o refacturare de cheltuieli, in sensul alin. (4), atunci cand sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) persoana impozabila urmareste doar recuperarea contravalorii unor achizitii de bunuri/servicii care au fost efectuate pe numele sau, dar in contul altei persoane;
b) persoana impozabila nu recupereaza mai mult decat cheltuiala efectuata.
 
31.(6) In masura in care persoana impozabila poate face dovada ca singurul scop este refacturarea de cheltuieli, fiind indeplinite conditiile prevazute la alin. (5), nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar exigibilitatea pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane, indiferent de natura operatiunilor refacturate. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va aplica regimul fiscal al operatiunii de refacturate, referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile livrarii/prestarii refacturate.”
 
Monografie contabila propusa:
 
*Factura primita de la furnizorii de utilitati (apa), si propunem cu titlu de exemplu o valoare de 100 lei prntru baza si 9 lei pentru tva , se inregistreaza prin articolul contabil:
 
461"Debitori diversi"=401 „Furnizori” cu valoarea utilitatilor 100 lei
4426„TVA deductibila”= 401„Furnizori ” cu valoarea tva           9 lei
 
*Pentru factura emisa de catre societatea detinatoare a spatiilor inchiriate, catre beneficiarii finali, chiriasi, monografia contabila aplicabila este:
4111 „Clienti” = 461 "Debitori diversi" cu valoarea utilitatilor 100 lei
4111 „Clienti” = 4427 „TVA colectata” cu valoarea tva               9 lei
 
Pentru monografia contabila propusa am avut in vedere normele contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 privind contabilitatea si mai ales prevederile reglementate la pct.432:
 
„432. - Sumele colectate de o entitate in numele unor terte parti, inclusiv in cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial incheiate potrivit legii, nu reprezinta venit din activitatea curenta, chiar daca din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata persoanele care actioneaza in nume propriu sunt considerate cumparatori revanzatori. In aceasta situatie, veniturile din activitatea curenta sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.”
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Popescu - Consultant fiscal. Registrul de Evidenta Fiscala este OBLIGATORIU

ALERTA maxima pentru PFA! Atentie la noutatile legislative!

Aflati aici mai multe detalii >>
 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta - www.conta.ro
Data: 2021-11-03
Vizualizari: 917


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-12-03
Vom afla de la specialistul nostru in randurile urmatoare daca, in cazul firmelor de curierat, exista vreo derogare de la prevederea legala in ceea ce priveste limitarea plafonului de incasari cash la 5.000 lei de la o persoana. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-12-03
Angajatii de la stat vor beneficia si anul urmator de vouchere de vacanta, potrivit unei informari de pe site-ul Ministerului Economiei.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-29
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a subliniat ca termenul limita, 30 noiembrie 2021, pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al institutiei NU va fi prelungit.  Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services