E-Factura 2022. Trebuie transmise toate facturile, chiar daca nu sunt produse cu risc fiscal ridicat? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

E-Factura 2022. Trebuie transmise toate facturile, chiar daca nu sunt produse cu risc fiscal ridicat?

Sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 iulie 2022. Multe situatii sunt inca neclarificate si trebuie studiata atent legislatia pentru a intelege toate prevederile. 
 
In acest articol analizam cazul unei societati care s-a inscris in sistemul RO e-Factura prin cererea 084. Acestea are obligatia de a transmite toate facturile emise catre toti beneficiarii, chiar daca nu sunt produse cu risc fiscal ridicat? Factureaza doar produse din carne catre doua gradinite.
 

E-Factura 2022: raspunsul specialistului

In aceasta situatia se vor transmite numai facturile emise in relatia B2G.
 
In relatia B2G, potrivit prevederilor art. 7 din OUG 120/2021, in situatia in care operatorul economic a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in conformitate cu prevederile art. 5, acesta are obligatia de a emite doar facturi electronice si de a utiliza acest sistem pentru transmiterea acestora catre toti destinatarii definiti la art. 2 alin. (1) lit. p), cu exceptia facturilor electronice prevazute la art. 6.
 
La art. 2 alin. 1 lit. p) este prezentat destinatarul facturii electronice emise in relatia B2G - autoritatea contractanta, entitatea contractanta sau unitatea de achizitii centralizate cu atributii in acest sens potrivit legii care primeste factura electronica insotita de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
 
Art. 6. Prevederile prezentului capitol nu se aplica facturilor electronice emise ca urmare a executarii contractelor clasificate potrivit legii sau in cazul in care atribuirea si executarea contractului de achizitie publica au necesitat impunerea, potrivit dispozitiilor legale, a unor masuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esentiale de securitate ale statului.
 
Conform prevederilor Legii 139/2022, art. II, incepand cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliti in Romania, conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia, in relatia B2G, definita conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, sa emita facturi electronice si sa le transmita prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
 
In situatia in care incepand de la 01.07.2022, veti factura si produse cu risc fiscal ridicat pe relatia B2B veti fi obligat sa transmiteti si acele facturi.

 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Teleman Nicolae CiprianComenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta - www.conta.ro
Data: 2022-07-01
Vizualizari: 3577


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-08-10
Daca te-ai decis ca e timpul sa infiintezi o firma insa nu stii de la ce sa pornesti, poti solicita ajutor. Gaminvest iti pune la dispozitie acest serviciu, care te poate indruma catre solutia buna pentru afacerea ta. In functie de ceea ce iti doresti sa deschizi, respectiv PFA sau SRL, specialistii te vor ajuta cu unele dintre cele mai bune sfaturi si eficienta a serviciului in doar 4-5 zile lucratoare. Solicita ajutor pentru infiintarea firmei dorite! Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-09
ANAF a publicat un nou buletin cu noutati legislative – nr. 28 din 3 august 2022. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-05
AJFP Ialomita informeaza contribuabilii interesati ca a fost modificata Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-factura, precum si de primire si descarcare a facturii electronice de catre destinatarii facturii electronice emise in relatia B2G (relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante). Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services