Care este diferenta dintre jurist si avocat? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Care este diferenta dintre jurist si avocat?

Diferenta dintre avocati si juristi este de mult timp o sursa de dispute. Insa diferentele pot fi usor de inteles daca analizam factori precum pregatirea profesionala, tipul de organizare a activitatii profesionale si tipul de clientela pe care fiecare dintre acestia il poate reprezenta.

Inainte de a incepe sa analizam acesti factori, trebuie sa clarificam insa titulatura de jurist.

Termenul de „jurist” face referire la toti absolventii unei facultati de drept care profeseaza ca magistrati, avocati, consilieri juridici, notari sau executori judecatoresti. Practic, „jurist” este termenul general utilizat pentru cei care profeseaza in drept, indiferent de calea profesionala pe care au ales sa o urmeze.

Cu toate acestea, in cultura populara, vei auzi de termenul „jurist” atunci cand cineva se refera la un consilier juridic.

Astfel, pentru a evita confuzia, vom folosi in continuare termenul de jurist.

Ce pregatire profesionala are un avocat vs un jurist?

In cazul avocatilor, pregatirea profesionala are mai multe etape: mai intai absolvirea facultatii de drept, luarea examenului de admitere in profesie in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, finalizarea perioadei de stagiatura de 2 ani si apoi trecerea examenului de definitivare.

In schimb, pentru a deveni jurist, este necesara absolvirea unei facultati de drept si inscrierea in Tabloul Consilierilor Juridici. Imediat dupa asta, vei putea gasi numeroase oferte bune ca jurist si vei putea profesa.

Cum este organizata activitatea profesionala a unui avocat vs a unui jurist?

De regula, profesia de avocat este independenta si liberala, formele sale fiind de tipul cabinetelor individuale, cabinetelor asociate, societatilor civile profesionale sau societatilor profesionale cu raspundere limitata. Astfel, un avocat nu primeste salariu, ci castiga un onorariu in urma exercitarii profesiei.

Pe de alta parte, un consilier juridic sau un jurist este angajat al unei institutii sau in cadrul unei companii, ceea ce ii aduce statutul de functionar sau angajat, iar responsabilitatea sa principala este de a reprezenta acea companie sau institutie din punct de vedere juridic.

Pe cine poate reprezenta un avocat vs un jurist?

Date fiind formele diferite de organizare, avocatii si juristii lucreaza cu diferite tipuri de clientela.

Avocatii pot sa colaboreze atat cu persoane juridice, cat si cu persoane fizice, reprezentandu-le in materie de drepturi, libertati si interese legitime ale omului, conform Legii nr. 51 din 7 iunie 1995.

Pe de alta parte, juristii asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public si privat, conform Legii nr. 514 din 28 noiembrie 2003. Juristii, sau consilierii juridici, nu pot reprezenta persoane fizice.

In cele din urma, este bine sa stii ca un consilier juridic poate castiga un salariu incepand de la 3000 de lei, in cazul celor fara prea multa experienta, si pana la peste 8500 de lei, pentru cei cu peste 5 ani experienta. In acelasi timp, un avocat aflat in perioada de stagiatura poate castiga incepand de la 3300-3500 de lei, iar un avocat senior poate incasa intre 2000 si 10.000 de euro.

Asadar, exista diferente majore intre activitatea unui avocat si cea a unui jurist, incepand de la forma de organizare – independent sau angajat –, la clienti – persoane fizice sau persoane juridice – si pana la nivelul de pregatire – in mai multe etape in cazul avocatilor, insa mai simplu in cazul juristilor.

Foto: Pexels.comComenteaza acest articol in forum

Articol de: - www.conta.ro
Data: 2022-06-15
Vizualizari: 4615


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-08-10
Daca te-ai decis ca e timpul sa infiintezi o firma insa nu stii de la ce sa pornesti, poti solicita ajutor. Gaminvest iti pune la dispozitie acest serviciu, care te poate indruma catre solutia buna pentru afacerea ta. In functie de ceea ce iti doresti sa deschizi, respectiv PFA sau SRL, specialistii te vor ajuta cu unele dintre cele mai bune sfaturi si eficienta a serviciului in doar 4-5 zile lucratoare. Solicita ajutor pentru infiintarea firmei dorite! Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-09
ANAF a publicat un nou buletin cu noutati legislative – nr. 28 din 3 august 2022. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-08-05
AJFP Ialomita informeaza contribuabilii interesati ca a fost modificata Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-factura, precum si de primire si descarcare a facturii electronice de catre destinatarii facturii electronice emise in relatia B2G (relatia dintre un operator economic si autoritati contractante, respectiv entitati contractante). Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services